Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

'Sosyetik KIz' imajI beni fena bunalttı

Son dönemin en popüler fotoğraf sanatçılarından biri olan Merve Hasman, 'Yol' isimli dördüncü fotoğraf sergisiyle sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Amerika'da fotoğrafçılık eğitimi aldıktan sonra kariyerine Türkiye'de devam eden Merve'yi yeni sergisini konuşmak için evinde ziyaret ettim. Tüm Türkiye'nin 'Nurettin Hasman'ın kızı' olarak tanıdığı Merve Hasman; üzerine yapışan ve hiç de istemediği bu sosyetik kız imajından çok sıkılmış.

'TUZUM KURU DEĞİL'
Bence, yaptığı başarılı işler göz ardı edilerek sürekli bu imajla lanse edilmek Merve'ye büyük bir haksızlık. Çünkü o, 24 yaşından beri babasından maddi hiçbir destek almayarak yaptığı işlerle hayatını idame ettiriyor. 'Merve'nin tuzu kuru nasıl olsa' ya da 'Tuzu kuru, çalışmaya ihtiyacı yok' gibi düşünenlere bir an önce bu düşünceden kurtulmalarını ve onun yaptığı işlere göz atmalarını tavsiye ediyorum. Merve de bu durumu "Benim tuzumu böyle düşünen insanlar kurutmak istiyor" diye yorumluyor.

FİKİR TATİLDE ORTAYA ÇIKTI
Sanatseverlerin merakla beklediği fotoğraf sergisi; Merve'nin yaklaşık iki sene önce tek başına çıktığı Los Angeles tatilinde 'Merve kimdir?' ve 'Hayattan neler bekliyor?' gibi soruların cevabını bulmaya çalıştığı bir anda ortaya çıkmış. Merve, sergisini kendi sözleriyle anlatmayı sevmeyen fotoğraf sanatçılarından... "Fotoğrafa bakan herkes farklı bir şey hissedecek ve yorumlayacak. O yüzden ben ancak Yılmaz Erdoğan'ın sözlerinin sergiyi anlattığını söyleyebilirim" diyor: "Yol bir yere gitmez, o bir durma biçimidir. İster tekil başla bu yola, ister çoğul; en önemlisi nasıl bir kalite ile yaşıyorsun bu süreci. Başkalarına imrenmek ile geçerken hayat, yürüdüğün yolların hepsi sonunda sana çıkıyor. Günün sonunda da kendine yaptığın yatırım kadar ediyor ağırlığın terazide. Bu yolculuk sen, kendine ait, başkaları da buna şahit olana kadar bitmiyor. İste o zaman realitenin tam ortasında bile kendi hayallerine her gün yeni bir pencere açabiliyorsun."

'FOTOĞRAFIN HİKAYESİ OLMALI'
Merve bir fotoğrafta duygu olmazsa hiçbir şeyin anlatılmadığını ve hikayesiz bir fotoğrafın sadece fotoğraf görevi gördüğünü söyledi. "Ne zaman karşı taraf fotoğrafa ikinci kere dönüp bakıyorsa, bilin ki sizin hikayeniz merak uyandırmıştır" diye de ekledi. Merve sadece fotoğraf çekmiyor, yakında TV'de yeni bir programla görebiliriz onu. Meraklılarına; sergi, 5 Kasım'da Nişantaşı Türker Art Galeri'de açılıyor.

MERVE HASMAN'IN KADRAJINDAN


EN İYİ POZ VEREN KADIN
En iyi poz veren kadın, öncelikle bakmayı bilmeli. Fotoğraf makinesi ve arkasındaki insan ile ilişkilenmeli. Her şeyin olduğu gibi fotoğrafın da bir matematiği var tabii ki... Doğru bakış olduktan sonra onlar fındık fıstık...

EN İYİ POZ VEREN ERKEK
Aynı şey erkekler için de geçerli...Ne kadar yakışıklı olursa olsun, ne kadar iyi bir vücuda sahip olursa olsun; eğer bakmayı bilmiyorsa (Bakmak derken, bir ifade ile, bir duygu ile) o zaman geçmiş olsun!

EN ÇOK ÇEKMEYİ İSTEDİĞİ KADIN
Meryl Streep. Bir karakter dahisi o... İçinde milyonlarca kadın yaşatmış bir kadın. Ve sonuna kadar hakkını vererek...

EN ÇOK ÇEKMEYİ İSTEDİĞİ ERKEK
Haluk Bilginer. Çok iyi bir oyuncu, bakışları çok iyi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA